0(505)930 72 61
iletisim@kupabardaktoptan.com

Porselen mi Daha Pahalı Seramik mi?

Porselen mi Daha Pahalı Seramik mi?

Bu konumuzda merak edilen sorular arasında gelen Porselen mi daha pahalı seramik mi? sorusuna cevap vermeye çalışıyoruz.

Öncelikle pahalılık göreceli bir kavramdır. Zira birisinin ekonomik koşullarına bağlı olarak bir ürünün fiyatı pahalı gelebilmektedir. Aynı ürün başka birinin ekonomik koşullarına bağlı olarak ucuz kabul edilebilmektedir. Dolayısıyla burada Porselen mi Daha Pahalı Seramik mi? kıyaslama yaparken, hangisinin fiyatı diğerine oranla daha yüksektir sorusuna odaklanılmaktadır.

Bir ürünün fiyatını birden fazla faktör etkilemektedir. Bunların başında hammadde ve üretim maliyetleri gelmektedir. Bunu üretim yoğunluğu, lojistik, fire potansiyeli, rekabet koşulları gibi faktörler takip etmektedir. Dolayısıyla porselen seramikten ya da seramik porselenden daha pahalıdır demek mümkün değildir. Bu faktörleri göz önüne alarak sağlıklı bir çıkarım yapmak mümkün olabilmektedir.

Hammadde ve Üretim Maliyetleri

Bir ürünün fiyatını belirleyen unsurların başında, o ürünün hammadde ücreti belirler. Örneğin 10 gram altın ile üretilen bir kolye ile 10 gram gümüş ile üretilen aynı şekildeki kolyenin ücreti aynı olamaz. Bunu üretim maliyeti takip etmektedir. Altın 1.060 derecede erirken, gümüş 960 derecede erimektedir. Hammaddesi altın olan kolye, altının gümüşten daha değerli ve üretim maliyeti daha yüksek olması nedeniyle daha pahalıdır.

Porselen, seramiğin daha ince hali olması nedeniyle hammadde maliyeti açısından çok ciddi farklar bulunmasa da, üretim maliyetleri farklıdır. Zira seramik 1.000 derece civarında ısı ile üretilirken, porselen 1.400 derece civarında ise ile üretilmektedir. Dolayısıyla daha fazla üretim maliyetine sahiptir.

Sadece bu maddeye bakarak porselenin seramikten daha pahalı olduğunu düşünmek mümkündür. Fakat bu noktada da ürünün üretildiği yer önemlidir. Örneğin ülkemizde hammadde ve üretim maliyetleri (elektrik, doğalgaz vb.) yüksekken, bir başka ülkede bunlar çok ucuz olabilir. Dolayısıyla ülkemizde üretilen seramik, hammaddenin ve üretim maliyetinin düşük olduğu porselenden daha pahalı olabilmektedir.

Lojistik ve Fire Potansiyeli

Lojistik ve Fire PotansiyeliBir ürün, üretildiği ülkede genel itibariyle daha düşük fiyatlıdır. Fakat aynı ürün bir başka ülkede daha yüksek ücretlerde satılır. Bunu başlıca nedeni, vergiler, lojistik, aracılar ve fire maliyetleridir.

Hem ürünün üretildiği ülkenin hem de ürünün satıldığı ülkenin vergileri nedeniyle fiyatlar artmaktadır. Ürünün ülkeler arası yolculuk yani lojistik maliyetleri, fiyatlarda ciddi artış faktörleri arasında yer almaktadır. Ürünü, üretildiği ülkeden satın alıp, ülkemize getiren aracı firmaların kâr elde etmesi gerektiği için, kâr payı da kayda değer bir fiyat artış unsurudur. Eğer ürün kırılacak veya üretiminde çok fazla fire veren bir ürün ise bu da maliyetleri dolayısıyla fiyatı arttıran bir unsurdur.

Fakat tüm bunlar yine porselenin seramikten daha pahalı veya ucuz olduğu anlamına gelmemektedir. Zira diğer faktörler nedeniyle A ülkesinde 1 TL ‘ye satılan porselen, bu unsurlar nedeniyle ülkemizde 2 TL ‘ye satılıyorsa, ülkemizde üretilen seramik, diğer faktörler nedeniyle 3 TL ‘ye satılabilmektedir.

Rekabet Koşullarının Fiyatlara Etkisi

Rekabet Koşullarının Fiyatlara EtkisiEn büyük fiyat belirleme unsuru rekabet koşullarıdır. Zira bir ürün, birden fazla firma tarafından satılıyor ise, o ürünün fiyatını rekabet koşulları belirler. A firmasının 1 TL ‘ye sattığı ürünün aynısını B firması 5 TL ‘ye satamaz. Elbette serbest piyasa koşulları çerçevesinde B firması 5 TL fiyat etiketi koyabilir. Fakat A firmasının 1 TL ‘ye satması nedeniyle B firmasının satışları çok düşük olacaktır. Dolayısıyla B firması rekabet koşulları nedeniyle yüksek adetli satış yapmak istiyorsa fiyatlarını indirmek zorunda kalacaktır. Tabi, bu durumu markalaşma, ürün kalitesi gibi unsurlar etkilemektedir. Fakat aynı ölçekteki iki firmanın bire bir aynı ürünü satmasını baz almaktayız.

Aynı mantıkta, bir ürünün aynısı bir başka firma tarafından üretilmiyorsa, bu durumda fiyatları o firma belirlemektedir. Zira ortada bir rekabetin olmadığı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla ürünü üreten firma fiyat belirlemekte nispeten özgürdür.

Ancak bu unsuru da, o ürünün muadilleri, kişilerin alım gücü, popülerlik gibi faktörler etkilemektedir. Örneğin, aynı ebatlar ve materyale sahip bir bardağın, sırf kulpu farklı diye 2 katı fiyatına satabilmek çokta mümkün değildir. Bu ancak kişilerin alım gücü ve ürünün popülerliği yüksekse mümkün olabilmektedir.

Üretim Yoğunluğu

Son olarak rekabet koşulları kadar üretim yoğunluğu da ciddi bir fiyat belirleme unsurudur. Özellikle günümüz teknolojik imkanları doğrultusunda, makineler ile kolaylıkla seri üretim yapılabilmektedir. A firması düşük kaliteli makineler ve 10 işçi ile ayda 1.000 adet üretim yapıyorsa, B firması yüksek kaliteli makineler ve 5 işçiyle ayda 10.000 adet üretim yapabilmektedir. Dolayısıyla, A firmasının aylık işçi gideri B firmasının 2 katıyken, üretim miktarı 10 ‘da biri kadar olabilmektedir. Bu da B firmasının, A firmasından çok daha uygun fiyat verebilmesine imkan tanımaktadır.

Aynı mantık, toptan bardak için de geçerlidir. Örneğin toptan kupa bardak fiyatları ile adetli bardak fiyatları aynı değildir. Toptan kupa bardak alımlarında çok daha uygun fiyatlar sunulmaktadır.

E-ticaret sitemiz SihirliBardak.Com ‘daki toptan bardak fiyatlarına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz; https://www.sihirlibardak.com/toptan-kupa-bardak-baski

SONUÇ

Netice olarak hangisinin daha pahalı olduğu sorusunun cevabını vermek mümkün değildir. Zira başta ülkemizde olmak üzere, “pahalı olan kalitelidir” algısı nispeten doğru olsa da, bu faktörler nedeniyle hatalı düşüncelere neden olmaktadır. Zira porselen seramikten daha kalitelidir. Fakat burada yer alan faktörler nedeniyle dönem koşullarına ve ürüne bağlı olarak porselen seramikten daha ucuz olabilmektedir.

KupaBardakToptan.Com WhatsApp